Merijns Relatieve Tijdsaanduiding
Door: Merijn Vervoorn, 5 januari 2024
Happy New Year
Gelukkig nieuw jaar! Het is een nieuw jaar en weer tijd voor een nieuwe editie van mijn nieuwsbrief. Ik ben lekker aan het genieten van een vakantie (waarin ik toch nog wat voor school zal moeten gaan doen). Het is een tijdje geleden dat ik een nieuwsbrief verstuurd heb, dus even een samenvatting van wat er is gebeurd in die tijd. Ik ben een nieuwe bijbaan begonnen, ik fiets nu heel Leiden en omstreken af als fietskoerier voor Coolblue! Ik heb mijn tweede groepsproject afgerond op mijn studie. Dit onderzoek ging over de verschillen in opvatting over Smart Personal Assistants (denk aan Google Assistant, Amazon Alexa en Siri). Als je meer wil weten over dit onderzoek, stuur me even een berichtje (bijvoorbeeld via mijn contactformulier) en dan kan ik het eindproject met je delen. Ook heb ik mijn kleurenschema aangepast op mijn website, met de toevoeging van een nieuwe salgzin. Mijn oude kleurenpalette was erg druk, dus nu heb ik gekozen voor wat minder verschillende kleuren. Je kan meer lezen over de slagzin op de 'Over Mij' pagina op deze website. En als laatste is mijn dwerghamster Hompy, na precies een jaar bij mij te wonen, op 28 december helaas overleden. Het ging de afgelopen tijd al berg afwaarts, ze had een bult (wat waarschijnlijk een abces was), de details zal ik jullie besparen.
The Dutch Cocoa Industry
Een paar weken geleden vroeg een studiegenoot me waar ze “Dutch cocoa powder” kon kopen. Ik was meteen van mijn á propos, Nederlandse cacao poeder? cacao poeder is toch gewoon cacao poeder. Maar nee, blijkbaar wordt over de hele wereld Nederlandse cacao poeder gebruikt, dit heeft een hogere kwaliteit. In het Nederlands valt er niks over te vinden op het internet. Deze vorm van cacao poeder is minder bitter en donkerder van kleur dan normale cacao poeder. De manier die in het Engels ook wel “Dutching” wordt genoemd is bedacht door Coenraad Johannes van Houten. Toen het patent in 1838 verliep konden ook andere bedrijven deze manier van het bewerken van cacao gebruiken. Zo kwam het bedrijf Droste in 1863 opgericht, dit bedrijf begon met het verkopen van verschillende soorten snoep, waaronder Droste chocolade pastilles. Ook verkoopt dit bedrijf over de hele wereld “Dutch processed cacao”.
Het bedrijf Droste staat oook bekend om het “Droste effect”. Dit effect is naar het bedrijf vernoemd omdat zij dit toepassen op hun verpakkingen. Je vraagt nu misschien, wat is het Droste effect? Het droste effect is het effect waarbij een tekening zichzelf in de tekening herhaalt (op de droste verpakking staat een Droste verpakking afgebeeld).
Mickey Mouse is eindelijk vrij
Het is eindelijk zover, Public Domain dag 2024 is geweest. Nu zul je misschien denken “Waar heeft die jongen het nu weer over?” Public Domain dag valt op 1 januari, deze dag staat in het teken van de opheffing van de auteursrechten van 95 jaar ervoor. Een auteursrecht duurt tegenwoordig al snel 95 jaar. Vroeger was dit een stuk minder, maar door invloeden vanuit grote filmstudio’s (vooral Disney) is dit heel wat langer geworden. Dit jaar is het eindelijk over met het auteursrecht op Mickey Mouse… Echter, dit gaat alleen over het auteursrecht op de zwart-wit Mickey van “Steamboat Willie” (Het filmpje dat lange tijd diende als het intro van Disney films). Vanaf nu mag je, zonder toestemming te vragen aan Disney, variaties op en multimedia met deze vertoning van Mickey Mouse maken. Zo valt het verhaal “All quiet on the Western front” vanaf nu ook in het publieke domein.
Er zijn nog wel een aantal complicaties, want Disney heeft wel nog het handelsmerk Mickey Mouse. Meer hierover in deze video
Blokjes na 39 jaar op hun plaats
Een simpel spelletje dat de wereld op zijn kop heeft gezet, Tetris. Op 3 januari 2024 is het spel voor het eerst echt uitgespeeld! Veel mensen dachten dat Tetris al een tijd geleden was uitgespeeld toen het na level 29 zo snel ging dat het fysiek niet meer mogelijk was om de blokjes optijd te verplaatsen, hier werd een techniek voor bedacht, waardoor de blokjes toch verplaatst konden worden. Het lukte de 13(!) jarige Willis Gibson (of 'Blue Scuti') om zo ver te komen in het spel dat het spel crashte. Dit is nog nooit eerder iemand gelukt. Of dit record blijft staan is nog maar de vraag, want het record is de afgelopen paar weken zo al heel vaak verbroken. Deze video geeft een mooie samenvatting van de geschiedenis van het uitspelen van Tetris.
Closed captions versus Open captions
In het engels wordt ondertiteling vaak als “closed captions” aangegeven. Nu ben ik erachter gekomen dat er ook open captions bestaan. Het verschil tussen de twee is vrij simpel, closed captions zijn ondertiteling die je aan of uit kunt zetten, zoals bij YouTube en Netflix vaak het geval is. Bij open captions kan je de ondertiteling niet uit zetten, wij zouden dit ingebakken noemen. Dit gebeurt vaak in films als er door een karakter in een andere taal wordt gesproken, zodat alle kijkers die alleen de originele taal spreken het verhaal ook nog kunnen volgen.
Boeken
Wat heb ik gelezen?
A Man Called Ove - Fredrik Backman -- ⭐5.0
Eat That Frog! - Brian Tracy -- ⭐3.5
Wat lees ik nu?
Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow - Gabrielle Zevin
Volg mijn boekenvoortgang via: https://www.goodreads.com/merijnvervoorn
Films
Wat heb ik gekeken?
Interstellar -- ⭐5.0
Matt Rife: Natural Selection -- ⭐3.5
Kasper van der Laan: 1 kilo -- ⭐5.0
Spider-Man: Across the Spider-Verse -- ⭐4.0
Volg mijn filmvoortgang via: https://letterboxd.com/MerijnVervoorn
En dan als laatste
Wat je nog moet kijken voordat je verder gaat met je dag (of een ander keertje):
There are Exactly 14 Different Games of Tic-Tac-Toe: https://www.youtube.com/watch?v=QNFQvX-MQgI
Hoewel er een aantal keuzes worden gemaakt die een kleine bias hebben, benoemt Marc deze wel. Overall, een leuke kijk op het spelletje boter, kaas en eieren.