Merijns Relatieve Tijdsaanduiding

Door: Merijn Vervoorn, 10 mei 2023

Genesis

In den beginne kwam ik met een idee. Het idee was nog niet erg uitgewerkt en het was een droom voor ooit; een verlangen om mijn reis met anderen te delen. Maar toen zei ik: Waarom niet! En daar was het nu. Mijn relatieve tijdsaanduiding, want voor jou is het nu een ander nu dan voor mij.

Hallo, ik ben Merijn en ik heet je welkom in mijn wereld, kom je mee op ontdekkingsreis door allerlei verschillende onderwerpen? Ik vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken en dat met anderen te delen. Daarom heb ik deze nieuwsbrief gemaakt. Geen vaste structuur, geen vaste frequentie van uitgaven. Gewoon omdat ik het leuk vind om te doen.

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om mijn nieuwsbrief te openen, laten we snel beginnen!

De naam

Een relatieve tijdsaanduiding is een woord als 'vandaag'. Op het moment van schrijven is het een andere vandaag dan de vandaag waarop jij dit leest. Morgen is het vandaag, maar gisteren was het ook vandaag. Het nu is nu al weer een ander nu dan toen je de eerste nu in deze zin las.
De tekst in deze nieuwsbrief wordt op veel verschillende momenten geschreven, maar wel op hetzelfde moment (hetzelfde 'nu') uitgebracht. Daarom is deze nieuwsbrief mijn 'nu', of mijn 'vandaag'. De tijdsaanduiding maakt daarom niets meer uit, de frequentie van uitgaves dan ook niet, toch? Ookal lees jij deze tekst 'nu', kan je het over twee weken nog eens lezen en dan is het nog steeds nu.
In de nieuwsbrief lees jij mijn opmerkingen over het dagelijks leven, en de dingen die ik in een bepaalde periode (de periode tussen twee edities) heb geleerd of ontdekt. Al die gebeurtenissen en momenten worden als een wirwar door de mijn relatieve tijdsaanduiding gezet. De volgorde is toch een kwestie van relativiteit, een kwestie van vandaag of morgen.

Het logo

De hoge bi (of vélocipède) is een fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel. De trappers zaten vast aan het midden van het grote wiel, want ze hadden nog geen ketting. Dat is ook de reden van het grote voorwiel, zo kon je tenminste nog een beetje snelheid maken. Na de komst van de ketting was het niet meer nodig om de trappers aan het as van een van de wielen vast te maken, waardoor de trappers en het wiel een verschillende snelheid konden hebben.
Deze fiets is een teken van verleden, van vroeger, omdat we nu gewend zijn aan een fietsketting. Maar vroeger was dit de fiets van 'nu', de rage onder de sportieve mannen (vrouwen droegen een rok en je moest goed tegen een harde val kunnen).
De tijd wordt natuurlijk bijgehouden op een klok, maar de geschiedenis van 'de' klok is een hele interessante om je over in te lezen. De klok is een van de oudste menselijke uitvindingen, maar door een uitvinding in 1584 kon een klok de tijd pas (met een afwijking van 1 minuut per dag) aangeven. De klok die daar voor gemaakt werd gaf de tijd op het dichtsbijzijnde kwartier, wat dus niet heel specifiek was. In 1657 werd de eerste pendulum klok gemaakt, dit is de eerste klok met een secondewijzer. Echter, het probleem was dat een klok met een pendulum niet werkt op een boot die de hele dag heen en weer schud. In 1761 werd een klok gemaakt die een foutmarge van maar 5 seconden had. Maar pas in de 19e eeuw werd het gebruikelijk om een klok te hebben, hiervoor was dit alleen bestemd voor de elite.
Waar hadden we het ook al weer over? Oh ja, het logo. Ik heb nu beide onderdelen van het logo besproken: De klok is de tijdsaanduiding en de fiets staat symbool voor het verleden, wat toendertijd het nu was.

Het spel Hex

Het spel Hex lijkt een beetje op het spel Go, waar ik eerder al een documentaire over heb gezien waarin ze een computer algoritme samenstellen dat Go leert spelen (de documentaire is zeker de moeite waard). Het spel genaamd Hex wordt met twee spelers gespeeld en heeft een uniek kenmerk: er is altijd een winnaar, zelfs als beide spelers proberen te verliezen. Het bord ziet er een beetje vreemd uit, het bestaat namelijk uit hexagons. Elke speler heeft twee zijden en moet proberen een lijn van de ene naar de andere kant te maken. Hex is een fascinerend spel dat een combinatie van strategie en geluk nodig heeft en de mogelijkheid biedt om eindeloos te blijven spelen zonder ooit hetzelfde spel te spelen. Als je geïnteresseerd bent in het spel Go, dan is het zeker de moeite waard om ook eens Hex uit te proberen. In deze video wordt het spel duidelijker uitgelegd. 

Over hexagons gesproken

De hexaflexagon is een hexagon die je kan flexen. Flexen? Ja, je kan hem gebruiken als een soort fidget spinner. Het mooie aan de hexaflexagon vind ik dat je het (heel simpel) kan maken van een rechthoekig stuk papier. En met dit stukje rechthoekig papier kan je 3, 6 of soms zelfs meer verschillende 'voorkanten' vormen🤯. Bij de decadecaflexagon kan je de verschillende zijden ook nog een keer flexen, waardoor je 10 driehoeken per zijde hebt. Wil je zelf een hexaflexagon maken, kijk dan deze video.

Boeken

Wat heb ik gelezen?

We were liars - E. Lockhart -- 4.5

1984 - George Orwell -- 4.25

Wat lees ik nu?

The seven husbands of Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid

Ready player one - Ernest Cline

Volg mijn boekenvoortgang via: https://www.goodreads.com/merijnvervoorn

Films

Wat heb ik gekeken?

The Super Mario Bros. Movie -- 3.5

Ant-Man and the Wasp: Quantumania -- 3

American Psycho -- 4

Volg mijn filmvoortgang via: https://letterboxd.com/MerijnVervoorn

En dan als laatste

Wat je nog moet kijken voordat je verder gaat met je dag (of een ander keertje): https://www.youtube.com/watch?v=r1N81RRQ4ec

Wees paars!