Merijns Relatieve Tijdsaanduiding
Door: Merijn Vervoorn, 4 oktober 2023
Guess Who's Back, With Some Facts
En we zijn weer terug met wat nieuwe feitjes. Ik heb ondertussen weer toegang tot mijn LinkedIn account en ben nog steeds bezig met mijn studie aan de UvA. Op 2 oktober heb ik lekker achter de bar bij het Ontzet Festival meegedraaid en op 3 oktober natuurlijk nog even naar de kermis geweest (met een aantal van mijn studiegenoten, die niet eens wisten wat pepernoten zijn (dus zijn we even bij de Pepernuts binnen geweest)). Veel leesplezier!
Engelse Past Time
We beginnen weer eens over de Nederlandse taal. Dit keer, Engelse leenwoorden. En dan vooral de verleden tijd van deze leenwoorden, want ‘ik deletete’ ziet er toch eigenlijk niet uit. Toch is dit de juiste spelling van de verleden tijd van deleten. Het probleem met deze leenwoorden is, dat we sze in de Nederlandse taal vervoegen alsof het Nederlandse woorden zijn. Als je iemand in de verleden tijd timet (als in de tijd opnemen) - ook al zo’n vreemde spelling -dan is dat ‘timede’. Ook nog iets leuks, sommige van deze woorden kan je met een -d of een -t vervoegen. Dit is bijvoorbeeld zo bij surfen, leasen en bridgen. Heel gek allemaal.
We naderen Station Haarlem, Station Haarlem!
Laatst zat ik in de trein, op weg naar de UvA, toen de omroepster bij station Haarlem via de intercom vertelde dat dit station het enige jugendstil station van Nederland is. Ik vond station Haarlem altijd al een mooi station, dus het was leuk om te horen dat dit een speciaal station is. Na dit nieuwtje ben ik even op wikipedia gaan zoeken. Daar kwam ik er achter dat in de geschiedenis van dit station er weinig grote veranderingen zijn geweest. Een van de grootste veranderingen op dit station was in 1953. Er werd een extra perron aangemaakt langs spoor 8. Dit perron contrasteert met de rest van het station. Ook heb ik altijd gevonden dat station Haarlem veel overeenkomst heeft met station Amsterdam Centraal. Daarin ben ik niet de enige, want in 2004 moest een Haarlems perron station Amsterdam Centraal voorstellen in de film Ocean’s Twelve.
Tomeeto, Tomaato
Tomaten komen oorspronkelijk uit Amerika, dus tot in ieder geval de 16e eeuw bestond er geen tomatensaus in Italië. Hoewel we tomatensaus tegenwoordig toch snel koppelen aan de Italiaanse keuken. Daarnaast blijkt dat voor jaren is gedacht dat tomaten giftig waren, tomaten waren er tijdens die jaren alleen als een tafeldecoratie vanwege de mooie rode kleur.
Moldavië zit aan de woordgrappen
En dan nog even een grappig feitje. Een mall in de hoofdstad van Moldavië (in het Engels Moldova) heeft een unieke naam. Deze mall heet Malldova.
Boeken
Wat heb ik gelezen?
Gedichten van de broer van Roos - Tim Hofman -- ⭐3.75
Flow: The Psychology of Optimal Experience - Mihaly Csikszentmihalyi -- ⭐3.5
Taal voor de leuk - Paulien Cornelisse -- ⭐4.5
Ready Player Two - Ernest Cline -- ⭐4
Wat lees ik nu?
Circe - Madeline Miller
Volg mijn boekenvoortgang via: https://www.goodreads.com/merijnvervoorn
Films
Wat heb ik gekeken?
Paddington -- ⭐3
Volg mijn filmvoortgang via: https://letterboxd.com/MerijnVervoorn
En dan als laatste
Wat je nog moet kijken voordat je verder gaat met je dag (of een ander keertje):
How languages steal words from each other: https://www.youtube.com/watch?v=TFpzps-DCb0